Om du är intresserad av KPU för ämneslärarexamen mot gymnasieskolan - humaniora och samhällsvetenskap 90 hp och inte finner svar på dina frågor här nedan så kan du kontakta studievagledning@cehum.su.se.

Vilka ämnen kan jag ha?

Grundregeln är att ämnena skall vara relevanta för undervisning, det skall vara undervisningsämnen i gymnasiet. De ämnen som Stockholms universitet kan anta i inom KPU humaniora och samhällskunskap finns nedskrivna och du finner dem samt generella ämneskrav här: Ämneskrav och behörighet KPU HT15 (300 Kb)
Ämneskraven gäller dig som antagits fr.o.m HT14.

Jag har frågor angående mina tidigare ämnesstudier i förhållande till de generella ämneskraven, var skall jag vända mig?

En prövning av meriter mot förkunskapskraven görs i samband med ansökan till utbildningen. Beslutet tas av antagningen då och vi på Cehum kan således inte föregå deras beslut och ge förhandsbesked på eventuella tillgodoräknanden. Generella krav för behörighet samt aktuella ämnen som vi har möjlighet att anta i finns dock nedskrivna och du finner dem via länken i svaret på frågan ovan.

Om dina tidigare ämnesstudier inte exakt matchar de generella kraven (vilket kan vara fallet med exempelvis utländsk utbildning) så görs självklart en individuell prövning, men det skall i huvudsak motsvara de krav som angetts generellt. Om du vill ha en fingervisning om hur många högskolepoäng du kan anses ha i ditt önskade undervisningsämne kan du kontakta studievägledare eller studierektor på respektive ämnesinstitution. Exempelvis frågor om vad du kanske måste läsa till i samhällskunskap ställer du bäst till statsvetenskapliga institutionen, frågor om historia ställer du till historiska institutionen osv.

Måste jag ha en kombination av två ämnen?

Ja, vid Stockholms universitet antar vi endast med två ämnen, 120+90 hp.

Kan jag läsa KPU på distans?

Vid Stockholms universitet ges utbildningen på heltid under dagtid, vi erbjuder ingen distansundervisning.

Kan jag undervisa på flera stadier inom skolan efter KPU?

Utbildningen är avsedd för gymnasiet, men efter avklarad lärarexamen är du behörig i dina ämnen även för grundskolans senare år, åk 7-9.

Är KPU att jämställa med det långa/vanliga lärarprogrammet?

Du får, liksom efter att ha genomgått ämneslärarutbildningen, en lärarexamen. För KPU vid Stockholms universitet inriktad mot undervisning på gymnasiet är examen alltid på avancerad nivå.

Finns det ett samlat schema för hela utbildningen?

Nej, kurserna inom programmet ges av olika institutioner, därför finns det inget samlat
schema för hela programmet. Schema för varje enskild kurs finns hos respektive kursansvarig institution och publiceras ca fyra veckor innan kursstart.

Hösten 2012 startade KPU enligt en ny utbildningsplan, anpassad till nya ämneslärarexamen. Skall jag som började programmet tidigare läsa enligt denna?

Ta kontakt med studievagledning@cehum.su.se för att se hur din väg till en lärarexamen kan se ut.

Kan jag arbeta samtidigt som jag läser KPU?

Frågan är så individuell att det är omöjligt att ge ett generellt svar, vi har alla olika studietekniker och möjligheter. Utbildningen ges dagtid/heltid, varje kurs ges av olika institutioner och vad som är obligatoriskt skiljer sig åt mellan dem. Således är ett jobb samtidigt som utbildningen en möjlighet för vissa medan andra upplever det som ett hinder för studierna. Även om det inte är undervisning varje dag så är litteraturlistor mm beslutade så att det förväntas att du studerar heltid. Under den tid som du är ute på verksamhetsförlags utbildning (VFU) förväntas du alltid vara på plats heltid, varje dag.

Jag har ämnesstudier motsvarande behörighetskrav i tre ämnen, hur kommer min examen att se ut?

En lärarexamen är låst till ett visst antal poäng. Den lärarexamen på avancerad nivå som erhålls efter avklarad KPU vid Stockholmsuniversitet ligger på 300hp (330hp om ämneskombination är svenska och samhällskunskap). Således ryms enbart två ämnen i din examen och du anger vid ansökan till KPU vilka ämnen du vill bli antagen i (se info om ansökan). Du kan alltid senare åberopa övriga studier vid ansökan om lärarlegitimation till skolverket, som då gör en bedömning och kan ge behörighet i ett tredje ämne. När du väl har en lärarexamen kan du nämligen bygga på med hur många ämnen du vill. Läs mer om kompletterande behörighet på skolverkets hemsida.
 

Tillbaka till startsidan för KPU