Respekt och ansvar var de centrala begreppen i två tvärvetenskapliga, innovativa och interaktiva projekt/dramaspel som genomförts i mellan- och högstadieklasser i Stockholmsområdet.

Med utgångspunkt i erfarenheterna från dessa projekt, ville seminarieledarna under dagen skapa ett forum för samtal kring hur man kan jobba med värdegrundsfrågor i skolan på ett annorlunda och okonventionellt sätt. Seminariet bestod av presentationer, korta föreläsningar, workshop och diskussioner.

Medverkande är projektledaren och regissören för "Vem bryr sig!" Lena Lucki Stein och pedagogiskt ansvarig i projektet samt universitetsadjunkt vid CeHum, Margareta Adolphson. Dessutom deltog forskare från CeHum, Stockholms universitet - Sara Irisdotter Aldenmyr, Maria Olson och Eva Hallgren. Forskarna är specialiserade på värdegrundsarbete, etik, konflikthantering, medborgarskapsbildande och dramapedagogik.

Seminariet ägde rum i oktober 2012 på Medborgarhuset vid Medborgarplatsen, Stockholm.

Projektet och seminariet genomförs i samarbete med Stockholms universitet och Sensus och finansieras av Allmänna Arvsfonden.